Blog

Allerlei leuke en interessante artikelen

 

5G in Groningen: een eerste proef

5G in Groningen geeft aan dat de ontwikkelingen niet stilstaan. We kunnen in heel Nederland inmiddels gebruik maken van 4G voor mobiel internet, maar dat gaat veel mensen nog niet ver genoeg. De snelheden van 4G zijn in veel gevallen gelijk aan die van een reguliere wifi-verbinding. Dat betekent dat het zonder problemen mogelijk is om grotere bestanden te downloaden of te versturen. Met name HD- of zelfs 4K-video’s nemen nog wat meer tijd in beslag. 5G in Groningen moet bij wijze van proef gaan uitwijzen of we de snelheid daarmee nog verder omhoog kunnen brengen.
 

Beelden in realtime verzenden

Bij de NOS is onder andere een akkerbouwer aan het woord die gebruik maakt van een vliegtuigje om de akkers in beeld te brengen. Hij maakt video’s in hoge kwaliteit en werkt daarom met bestanden die gemakkelijk 20GB groot zijn. Via een 4G-verbinding lukt het helaas niet om die beelden gemakkelijk te delen. Het kost veel tijd, omdat hij pas thuis de bestanden kan versturen. Dankzij de proef met 5G in Groningen kan hij de video’s gewoon in realtime versturen. Dat komt de snelheid van werken wat hem betreft sterk ten goede.
 

Sneller dan 4G: ideaal voor buitengebieden

sneller dan 4gDe 5G-verbindingen van het mobiele netwerken zijn weer een stuk sneller dan 4G. In theorie kunnen de verbindingen tot 100x sneller zijn, waardoor het mogelijk wordt om ook zeer grote bestanden in korte tijd te versturen. Dat is prettig bij grote video’s, maar ook een goed alternatief voor zakelijke wifi in de buitengebieden. Onder andere in Groningen is niet altijd glasvezel beschikbaar. Met name bedrijven hebben veel aan de uitrol van 5G. Voorlopig gaat het om een proef in Groningen. Als die succesvol is zullen verschillende providers daar waarschijnlijk verder mee aan de slag gaan.

Populaire providers

1

SIMYO

Voordeligst met KPN netwerk!


Naar Simyo

2

BEN

Vaak de goedkoopste!


Naar Ben

3

SIMPEL

Nu de verdubbeldagen!


Naar Simpel

4

YOUFONE

Altijd controle door belplafond!


Naar Youfone