EU-raad akkoord over roaming: goedkopere minuten en data

De EU heeft na jaren onderhandelen een akkoord bereikt over het afschaffen van roamingkosten in de Europese Unie. Dat zijn extra kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Het betekent dat er geen sprake meer zal zijn voor het bellen of internetten in het buitenland. Er is desalniettemin wel sprake van een paar voorwaarden.
 

Nieuwe tarieven per 15 juni 2017

Ten eerste gaan de nieuwe regels pas in op 15 juni 2017, waardoor we voorlopig nog even geduld zullen moeten hebben. Vanaf dat moment wordt het mogelijk om in de EU te bellen, SMS-en en internetten voor het tarief dat we daar ook in Nederland voor betalen.
 
De kosten zijn de laatste jaren al flink gedaald, maar providers bleven extra kosten berekenen voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Daar komt nu verandering in, omdat de Europese Commissie en de Raad van Europa tot een belangrijk akkoord zijn gekomen. Ze hebben besloten dat het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland vanaf 15 juni geen extra kosten meer met zich mee mag brengen, waarmee roaming effectief gratis wordt.
 

Maximaal 4 maanden per maand gebruiken

maximaalOm de providers tegemoet te komen is verder overeengekomen dat gebruikers hun telefoon in het buitenland maximaal 120 dagen per jaar zonder extra kosten mogen gebruiken. Dit zal voor de gemiddelde Nederlander die af en toe op vakantie gaat meer dan genoeg zijn. Bovendien moet iemand kunnen aantonen dat hij of zij binding heeft met het land waarin de persoon een abonnement afsluit. De providers willen op die manier voorkomen dat klanten hun abonnement afsluiten in het land met de laagste tarieven, om het daarna bijvoorbeeld in Nederland of elders te kunnen gebruiken.

© Goedkoopste-simonly.com 2012-2020 – Alle rechten voorbehouden