Verreweg de meeste smartphones in Nederland maken verbinding met het 4G netwerk. Hierdoor is het mogelijk om ook buitenshuis en op plekken zonder wifi internet te gebruiken. 4G was enkele jaren geleden de opvolger van 3G, maar inmiddels is de volgende generatie ook al geïntroduceerd. KPN en T-Mobile bieden vanaf heden namelijk 5G internet aan. Het 5G netwerk van T-Mobile moet aan het einde van dit jaar landelijk dekkend zijn, terwijl iedereen met KPN in Nederland uiterlijk in 2021 gebruik kan maken van dit nieuwe netwerk.

5G veiling

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte onlangs bekend dat er drie bedrijven frequentieruimte hebben verworven op het 5G netwerk. Dit gebeurde tijdens de zogeheten Nederlandse Multibandveiling. Naast KPN en T-Mobile kocht ook Vodafone ruimte op het netwerk. In tegenstelling tot KPN en T-Mobile biedt Vodafone haar klanten echter al sinds april 5G internet aan. De veiling voor frequentieruimte op het netwerk ging in juni van start en leverde in totaal 1,23 miljard euro op.

Waarom 5G in plaats van 4G?

Ondanks dat 4G nog niet al te lang geleden geïntroduceerd werd, zijn er nu dus al bedrijven die gebruikmaken van de vijfde generatie internet. Zo komt er steeds meer nadruk te liggen op 5G. Als leek vraagt u zich nu mogelijk af waarom dit het geval is. Hier zijn een aantal reden voor. Allereerst kunt u middels het 5G netwerk aanzienlijk sneller internetten dan via het 4G netwerk. Hoe dit komt? Doordat de frequentie van 5G hoger ligt dan die van 4G. De snelheid van de verbinding is hierdoor sneller, waardoor data nog sneller ontvangen en verstuurd wordt.

Extra voordeel is dat uw telefoon aanzienlijk minder stroom verbruikt wanneer deze verbonden is met het 5G netwerk. Dit betekent dat u langer met een volle accu kunt doen wanneer uw telefoon verbonden is met het 5G netwerk dan met het 4G netwerk. Slurpt uw telefoon ook stroom wanneer u op het 4G netwerk zit? Dan is overstappen naar 5G voor u waarschijnlijk bijzonder interessant.

Wat is er nodig voor 5G internet?

Gezien de vele voordelen die het 5G netwerk biedt, lijkt het u mogelijk ook interessant om gebruik te maken van dit netwerk. Het is echter niet zo dat iedere Nederlander hier standaard van kan profiteren. Nee, want u moet allereerst wel een abonnement hebben bij KPN, T-Mobile of Vodafone. Indien dit niet het geval is, dan maakt uw telefoon geen verbinding met het 5G netwerk. In dat geval gebruikt u het 4G netwerk, want deze blijft gewoon in de lucht.

Wanneer u een abonnement heeft bij KPN, T-Mobile of Vodafone, betekent dit overigens niet dat uw telefoon standaard verbonden is met het 5G netwerk. Nee, want een smartphone moet hier ook op ingericht zijn. De meeste telefoons die de afgelopen jaren verkocht zijn, zijn ingericht op gebruik van het 4G netwerk. Is dit ook het geval voor uw telefoon? Dan kunt u het 5G netwerk niet gebruiken. Naast een abonnement bij één van de drie providers moet u dus ook over een geschikt toestel voor 5G beschikken.

© Goedkoopste-simonly.com 2012-2020 – Alle rechten voorbehouden