Op 1 juli 2009 is er een telecomwet ingesteld waardoor consumenten gemakkelijker hun telecomabonnementen kunnen opzeggen. Voorheen was het mogelijk dat er na de eerste contractperiode direct een verlenging van een jaar aan vast zat, door deze telecomwet is dit dus niet meer mogelijk. U kunt namelijk na de eerste contractperiode gewoon maandelijks opzeggen, hierdoor zitten consumenten gelukkig niet meer ongemerkt vast aan een jaarabonnement. Daarnaast zijn er ook andere regels omtrent deze telecomwet om consumenten beter te beschermen.
Na een contract voor een sim only abonnement hebben consumenten opzegrechten. Dat wil zeggen dat zij het contract altijd kunnen ontbinden met een opzegtermijn van 1 maand. Daarnaast mag de provider de voorwaarden niet zomaar wijzigen, mocht dit wel gebeuren dan heeft u ook het recht om op te zeggen. Bovendien dienen zij u te informeren over uw opzegrechten en dit tenminste 4 weken van te voren. Indien de provider veranderingen in de overeenkomst aanbrengt en dit niet voordelig is voor u dan heeft u ook tijdens de contractperiode opzegrechten, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.
Op 25 mei 2011 is de telecomwet nog meer aangescherpt waardoor overstapdrempels behoorlijk verlaagd zijn. Het nummerbehoud is eenvoudiger en soepeler geworden. Het overzetten van het huidige telefoonnummer naar de nieuwe provider mag dan ook niet langer dan 1 werkdag duren. Daarnaast zijn de contractperiodes aangescherpt, een contract mag nooit langer duren dan 34 maanden. Bovendien is de provider verplicht om ook jaar abonnementen aan te bieden en geldt er een informeerplicht. Dit houdt in dat zij minimaal 4 weken van te voren u dienen te informeren over uw opzegrecht en eventuele wijzigingen. Zelf wanneer u een maand contract heeft dient de provider aan deze informeerplicht te voldoen.